Instalacija koja se događa jednom u životu – Jula udvostručava skladišni kapacitet Pomičnim regalom za palete

  • MOVO-Jula-Sweden_1
  • MOVO-Jula-Sweden_2
  • MOVO-Jula-Sweden_3
  • MOVO-Jula-Sweden_4

Instalacija koja se događa jednom u životu – Jula udvostručava skladišni kapacitet Pomičnim regalom za palete

Jula je priča o međunarodnom prodavaču građevinskih i učini-sam proizvoda koja je započela krajem 1970-ih u Švedskoj s osnivačima Larsom-Göranom i Irene Blank, koji su proizveli  rezač drva Jula.

Sukladno s rastom potražnje za rezače Jula rasla je i potreba potrošača za rezervnim dijelovima, iz čega je rođena ideja za skladište. Jula je brzo rasla, a u katalozima koji su dolazili poštom predstavljeni su i novi proizvodi.

Otada, prodaja je samo rasla, a Jula se neprestano trudila prilagoditi taj rast prostoru kojim je raspolagala, sve dok, napokon, Jula nije zatrebala još dodatnog prostora.

Mogućnost za napredak – s ukupno 220 000 paletnih mjesta

Dosegnuvši svoj puni kapacitet, Jula je s Constructor sklopila ugovor o novom proširenju skladišta od 47 000 m2,  koje je imalo služiti kao takozvana kompaktna instalacija s pomičnim regalom za palete koji bi osigurao 110 000 paletnih mjesta. Kompaktna instalacija funkcionira kao međuprostor za pune palete svih vrsta artikala koji su već odabrani te koji se šalju izravno u trgovine.

Jula bira MOVO kako bi maksimirala funkcionalnost svojeg skladišta.  „Ovakvi regali dobro su opremljeni brojnim opcionalnim dodacima, npr. noćnim modom i centralnim osvjetljenjem. Jula je zaista optimirala svoju funkcionalnost“, objašnjava Peter Johansson, voditelj prodaje.

Nova instalacija pruža kompaktno rješenje u skladištenju, a njezin kontrolni sustav pomičnih regala povezan je s postojećim Julinim WMS-om. MOVO kolica kontrolirana su Siemensovim softwareom koji je razvio Constructorov tehničar u njihovoj njemačkoj tvornici. Voditelj logistike Lennar Karlsson objašnjava: „Investicija ove veličine mora biti učinkovita. To smo postigli spajajući novi sustav regala s našim WMS-om. U budućnosti ćemo moći raditi s manje osoblja. Cijelo poslovanje i sakupljanje odvijat će se putem WMS-a, sustav će pokazati put te koordinirati rad naša četiri kamiona. Naš novi prostor od 47 000 m2 ima isti kapacitet kao i izvorni prostor od 100 000 m2.“

Promjene na cesti radi instalacije od 1600 tona čelika

Constructorova MOVO instalacija provedena je u dvije glavne faze. U prvoj fazi, ljudi koji su radili više od 11 tjedana najprije su odlili 7500 metara duge nosače. Nosači su težili otprilike 270 tona te su dostavljeni s 15 kamiona, pristižući svaki drugi dan tijekom instalacije. Voditelj montaže Mats Börjesson: „Ovo je najveća instalacija koju smo dosad napravili u Švedskoj, a ovo će skladište raditi 24 sata na dan.“

Voditelj skladišta Per Lund kaže: „Naš najveći izazov s ovim četvrtim proširenjem bio je pomaknuti ceste kako bismo dobili učinkovitiju infrastrukturu, što nije bilo jednostavno. Morali smo ustanoviti i novi ulaz te izlaz u skladište kako bismo olakšali tok prometa razdvajajući automobilski promet od kamionskog prometa.“ To je bila mudra odluka budući da se otprilike 200 kamiona ondje svakodnevno iskrcava i ukrcava.

Instalacijski posao koji se događa jednom u životu

Druga faza instalacije, slaganje, potrajala je 13 tjedana, a dovršile su je skupine od 20 instalacijskih radnika.  Nevjerojatnih 13 blokova s ukupnim kapacitetom od 54 800 paletnih mjesta dostavljeno je na 55 kamiona koji su stigli iz Constructorove tvornice u Njemačkoj.

„Ovo je instalacijski posao kakav se događa samo jednom u životu. Tijekom instalacije svaki nam je dan pristizao jedan kamion s materijalom. Instalaciju smo dovršili 2 tjedna prije roka što je nevjerojatno, posebice s projektom ove veličine“, zaključuje Mats Börjesson.

Time su položeni temelji za budući rast. U stražnjem kraju novog skladišta nosači za 12 novih MOVO blokova čekaju dodatno slaganje.